Annelies Geneyn

Perfect Pair: asperges

Annelies Geneyn
Perfect Pair: asperges

Heel wat topchefs en hobbykoks kijken elk jaar reikhalzend uit naar de eerste, kraakverse asperges. Het witte goud komt helemaal tot zijn recht in combinatie met een passend bier. De gist zorgt namelijk voor leuke smaakontmoetingen, terwijl het koolzuur en de hop de nodige verfrissing bij je gerecht brengen.

Asperges hebben vaak een aards karakter, licht romig mondgevoel en eerder bittere smaak. Afhankelijk van de bereiding zal ook de bierkeuze verschillen. De kruiding, eventuele saus en de andere ingrediënten in het gerecht beïnvloeden hoe je de asperges zal ervaren. Het is belangrijk dat het bier de delicate smaak van de asperges niet omver duwt. Als het bier te zwaar, krachtig of karaktervol is, proef je de asperges niet meer. In een geslaagde pairing komen zowel de smaken van het gerecht als het bier tot hun recht. 

Valeir.jpg

Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een licht fruitig, blond bier dat niet te zoet of zwaar is en zonder overdreven kruidig- of bitterheid. Pater Lieven Blond (Brouwerij Van den Bossche), Affligem Blond (Brouwerij Alken Maes) of Val-Dieu Blond (Brasserie Val-Dieu) combineren uitstekend bij asperges. Ook een droog bittere saison is een uitstekende keuze. Denk aan Saison Dupont (Brasserie Dupont) of Saison Voison (Brasserie des Légendes). 

Voor Arnold 01 toverde Sam Van Houcke, topchef en gepassioneerd bierliefhebber, asperges op drie wijzen op ons bord: gemarineerd, gekookt en als espuma met zeekraal, crème van eigeel en kervelvinaigrette.

Asperges.jpg


Sofie Vanrafelghem combineerde dit gerecht met Valeir Extra van Brouwerij Contreras. Het sterk gehopte, blonde bier combineert een zoete fruitigheid - afkomstig van de gist - met een explosieve fruitigheid van de Amarillohop. Pompelmoes, mandarijn en passievrucht komen je meteen tegemoet, wat de zoute toets van de zeekraal of lamsoor subtiel opzij duwt en het aardse van de asperges verfrist. Met zijn fruitige body weet het bier de fijne asperges perfect te ondersteunen.

Zelf aan de slag? Je vindt het volledige dossier rond asperges in Arnold 01

Sam.jpg